måndag 2 januari 2012

Vitamin B1/Tiamin


Vitamin B1 är ett vattenlösigt vitamin, och finns i mindre depåer/lagring i kroppen. Det tillverkas till viss del av tjocktarmens bakterier. Vid längre upphettning förstörs Vitamin B1, exempelvis vid kokning. Även olika ämnen kan sänka upptaget i kroppen, såsom kaffe, té, brysselkål och kalcium- och magnesiumrika nötter. Vid intag av Vitamin C i samband med detta förbättras dock upptaget igen.

Bästa källorna till B1 är solrosfrön, vetegroddar, paranötter och torrjäst. Finns även i andra typer av nötter, frön, baljväxter och även i kött. (Finns också berikat i pasta, flingor och bröd).

Bra för:
- Nervsystemet.
- Ämnesomsättningen.
- Reglerar saltsyreprduktionen i magen.
- Get bättre tarmperistaltik.
- Påverkar lever och bukspottskörteln positivt.
- Främjar inlärningsförmågan.

Vid brist:
- Koncentrationssvårigheter.
- Trötthet.
- Nedsatt aptit.
- Hudbesvär.
- Matsmältningsproblem.

RDI (Rekommenderat Dagligt Intag):
- Kvinnor 1 - 1,1mg.
- Gravida/ammande 1,5 - 1,6mg.
- Män 1,1 - 1,4mg.
- Barn 0,3 - 1mg.

Vid överdosering:
- Då Vitamin B1 är ett vattenlösligt vitamin utsöndras överskottet med urinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar