fredag 13 januari 2012

Korv ger dig cancer

Det sades på nyheterna på tv först idag. Att olika köttprodukter ökar risken för exempelvis cancer. Det är inte köttet i sig, utan E-numret för natriumnitrit; E-250, E-251, E252.

"Ju mer man äter, desto mer ökar risken. I studien ökade risken med nästan 20 procent för varje 50 gram processat kött en person äter per dag. Det motsvarar ungefär en varmkorv. Det innebär att den som äter fem varmkorvar per dag fördubblar risken att drabbas."

"Nitrit förekommer i de flesta varor som innehåller processat kött, det vill säga charkuterivaror. Medlet ökar hållbarheten och skyddar mot exempelvis botulism, en matförgiftning som kan leda till döden. Å andra sidan kan nitrit omvandlas till nitrosaminer som kan vara cancerframkallande."

"
Hon betonar dock att bukspottkörtelcancer är en relativt ovanlig sjukdom. I Sverige får cirka 900 personer diagnosen varje år, framför allt personer över 65 år. Å andra sidan är det en mycket svårbehandlad cancer.
 -Det är bland det värsta man kan få."

För att läsa hela artikeln klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar