tisdag 3 januari 2012

Vitamin B2/Riboflavin


Vitamin B2 är ett vattenlösligt vitamin. Det tillverkas till viss del av tjocktarmens bakterier. Vid längre upphettning förstörs Vitamin B1, exempelvis vid kokning. Koppar, zink och järn anses hämma upptaget av Vitamin B2.

Riboflavin finns i många livsmedel, främst i de proteinrika. Störst mängd finns i lever, vetegroddar, sötmandlar, jäst, gurkmeja. Även i andra typer av nötter och frön, spannmål, kött, fisk och ägg. Finns även i mjölkprodukter.

Bra för:
​- Funktionen hos hud, hår, naglar, ögon.
- Ämnesomsättningen.
- Främjar produktionen av fleromättade fettsyror och vissa hormoner.
- Cellernas energiproduktion.
- Hjälper B3, B6, B9, Vitamin K.
- Bryter ner giter i levern.

Vid brist:
- Ljuskänslighet.
- Irriterade ögon.
- Muskelsvaghet.
- Smärta i tungan.
- Sprickor i mungiporna.
- Hud- och slemhinneförändringar.

RDI (Rekommenderat Dagligt Intag):
- Kvinnor 1,2 - 1,3mg.
- Gravida/ammande 1,6 - 1,7mg.
- Män 1,3 - 1,6mg.
- Barn 0,4 - 1,1mg.

Vid överdosering:
-  Då Vitamin B2 är ett vattenlösligt vitamin utsöndras överskottet med urinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar