Riboflavin finns i många livsmedel, främst i de proteinrika. Störst mängd finns i lever, vetegroddar, sötmandlar, jäst, gurkmeja. Även i andra typer av nötter och frön, spannmål, kött, fisk och ägg. Finns även i mjölkprodukter.
Bra för:
- Funktionen hos hud, hår, naglar, ögon.
- Ämnesomsättningen.
- Främjar produktionen av fleromättade fettsyror och vissa hormoner.
- Cellernas energiproduktion.
- Hjälper B3, B6, B9, Vitamin K.
- Bryter ner giter i levern.
Vid brist:
- Ljuskänslighet.
- Irriterade ögon.
- Muskelsvaghet.
- Smärta i tungan.
- Sprickor i mungiporna.
- Hud- och slemhinneförändringar.
RDI (Rekommenderat Dagligt Intag):
- Kvinnor 1,2 - 1,3mg.
- Gravida/ammande 1,6 - 1,7mg.
- Män 1,3 - 1,6mg.
- Barn 0,4 - 1,1mg.
Vid överdosering:
- Då Vitamin B2 är ett vattenlösligt vitamin utsöndras överskottet med urinen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar